CHVÁLA MEDU aneb Sladké slavnosti – 1. srpna 2015
Máte mlsný jazýček? Tak přijďte ochutnat různé druhy medu, porovnat vůně a příchutě českých i slovenských medovin a jistě nepohrdnete ani medovým pivem.
V letošním roce bude moci ochutnat například sortiment medu i medovin Muzea medoviny. Během dne budete moci ochutnat i středověké placky z kuchyně Petra Hrocha Bindera.
Jste zvídaví? Podívejte se s námi na včely pořádně zblízka. Během celého dne budou přístupné mikroskopy – můžete porovnat například spičatost jehly a včelího žihadla.
Máte chuť tvořit? Vyzkoušejte si tvorbu svíček z medových plástů.
Včelaříte? Včelařské potřeby zakoupíte během celého dne přímo na hradním nádvoří. Dáme Vám rady i tipy.
Vstupné: děti 80,- dospělí 120,- rodina 300,-
11:00 Získávání a využití propolisu (MVDr. Zdeněk Klíma)
12:00 Jak se získával med před 150 lety – premiéra repliky Hruschkova medometu (Ing. Petr Texl)
13:00 Získávání a využití pylu (MVDr. Zdeněk Klíma)
14:00 Hlavní přednáška: Včelí produkty a lidské zdraví (MVDr. Zdeněk Klíma)
15:30 Jak pečovat o med (Ing. Jaroslav L. Stibůrek)
16:00 Jak se získával med před 150 lety – replika Hruschkova medometu (Ing. Petr Texl)
DOPROVODNÝ HUDEBNÍ A DIVADELNÍ PROGRAM
Během dne si budete moci poslechnout hudební produkci skupin Chiomara a Jimiband.
Divadelní představení pro děti přiveze Divadlo Petra Hrocha Bindera a orientální tance karlovarská skupina Carpe Diem. V Trofejním sále bude probíhat hudební pozvánka na srpnovou rockovou událost Prokletí (začneme v 11:20 a 12:20). Děti i dospělí budou mít také možnost projet se na koních, od zadní hradní brány směrem ke kamennému mostu v zámeckých zahradách. Každý zájemce si bude moci vyzkoušet tvoření pískových mandal, výrobu svíček nebo zjistit, jak se získává med z plástu.